stante pede


stante pede 1.0

(Latijn, letterlijk 'op staande voet') onmiddellijk; met onmiddellijke ingang; meteen op dat moment; dadelijk; direct

Algemene voorbeelden


De ruwe snede van de film heb ik overigens wel al gezien, en die gaf bepaald geen aanleiding om stante pede aandelen in de filmindustrie aan te schaffen.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

In plaats van een mooi geschenk voor zijn dertigste verjaardag, kreeg Châteauvallon in 1995 de wind van voren. De cultuurlui van Châteauvallon reageerden prompt op de beleidswissel. Choreograaf Angelin Preljocaj, artist in residence, verbrak stante pede zijn engagement en sloeg zijn tenten elders op. Directeur Gérard Paquet weigerde om ook maar één frank subsidies te ontvangen uit de handen van het Front National.

De Standaard,

Versavel had net hoofdcommissaris De Kee aan de lijn gehad en die had met hemel en hel gedreigd als hij niet stante pede met een sluitende verklaring op de proppen kwam.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

Wanneer Elizabeth daarna verneemt dat Kurt in haar geboortedorp rondbazuint dat hij "er van de eerste keer al op mocht" geeft ze hem stante pede de bons en neemt wraak met een ditmaal zeer bevredigende liefdesnacht, doorgebracht met de haar zo goed als onbekende buurman-kotgenoot Yves.

De Standaard,

Ze had hem al moeten intomen en kalmeren, zegt ze, anders was hij stante pede in zijn auto gesprongen en in één ruk van zijn woonplaats naar Berlijn gereden.

De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

Het is toch verschrikkelijk om altijd stante pede een mening of een oordeel klaar te hebben?

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Hebt u toen niet gezegd: dan maken wij daar nu stante pede proces-verbaal van en daarmee ga ik nog naar de rechtbank?

http://www.xs4all.nl/~respub/traa/b5_3_7.htm

Onmiddellijk, instant, op staande voet, stante pede, zonder uitstel... Wat Van In betrof mochten die woorden en uitdrukkingen uit het woordenboek geschrapt worden, want leven was uiteindelijk toch maar wachten, wachten op de man die het licht uitdeed.

Pandora, Pieter Aspe,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief erachter


  • stante pede uitzendbaar
  • stant pede verliefd (worden)

Ieder onderdeel en iedere (beroeps)militair is stante pede uitzendbaar ten behoeve van welke missie dan ook.

http://www.bestuurskunde.nl/bestuurskunde/jg4/nr7/1995,,4,7,5.php,

Toch is dat weleens iets om een verhaal over te schrijven, waarom word je stante pede verliefd op een vrouw als zij openhartig over neuken praat?

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

met werkwoord


  • stante pede genezen

Dat hier geen sprake is van nep bewijst dat ook de hogere potenties de voor placebo ongevoelige zieken, nl. zuigelingen en dieren, stante pede kan genezen.

http://www.xs4all.nl/~apollo/wis.html

  • stante pede meegaan (met iemand)

O nee, daar kan geen sprake van zijn, ze heeft dingen te doen, weet je, ze heeft een afspraak, ze kan niet zomaar stante pede met hem meegaan, dat begrijpt hij toch wel, dat formulier komt heus wel in orde, het is nog maar donderdag.

Een soort Engeland, Robert Anker,

  • iets stante pede melden (bij iemand of iets)

Hij stelde dat, indien men een vorm van vandalisme constateert, men dit stante pede bij de politie of bij de gemeente moet melden.

Meppeler Courant,

  • iets stante pede ondernemen
  • stante pede actie ondernemen
  • iets stante pede regelen

Indien iemand bijvoorbeeld met psoriasis bij de homeopaat komt [...] en na 8 weken juichend de praktijk binnen loopt omdat de huidklacht verdwenen is, maar hij heeft pijn in zijn gewrichten gekregen (en het betreft hier een nieuwe klacht) dan zal de homeopaat stante pede actie ondernemen.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

Als Victor bereid zou zijn het kind vanEemily te verwijderen, zou Denise ervoor moeten zorgen dat Emily even uit de circulatie verdween. Hoe? Haar zaak. Als zij dat maar stante pede zou regelen.

Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

  • stante pede reageren

Vroeger zaten er in het werkproces 'natuurlijke' pauzes. Het wegbrengen van een briefje naar een collega, bijvoorbeeld. Door fax, e-mail en sms is het geven van een reactie flink versneld. Warning: "Daardoor moet je stante pede reageren, en dat is niet altijd de beste reactie. Soms gebruik je daardoor minder tact, maak je taalfouten, is het antwoord kortom minder goed overdacht."

NRC,

Het internet heeft mogelijkheden geschapen om het publiek stante pede op van alles en nog wat te laten reageren.

http://villa.intermax.nl/digiproject/n/nstand/publieksparticipatie.htm,

  • stante pede terechtstellen

Op 22 december ruimde de gehate Ceaucescu het veld. Enkele dagen later werden hij en zijn vrouw Elena in een geheim proces veroordeeld wegens "volkerenmoord, ontwrichting van de staat, diefstal van staatseigendommen, verwoesting van de economie, en poging tot vluchten", en stante pede terechtgesteld.

http://www2.rnw.nl/rnw/nl/achtergronden/europa/duitsland_muur991109.html,

  • stante pede verdwijnen (in iets)

Dertig jaar geleden stond ik op de trappen van de universiteit van Gent liberale pamfletten uit te delen. Die verdwenen stante pede in de vuilbak.

http://www.vld.be/uploads/Guy%20Verhofstadt%20-%20Novembercongres.pdf,

  • iets stante pede verlaten
  • stante pede vertrekken
  • stante pede weg moeten

Elke Schall deed ze het enige verstandige op deze verder volkomen verloren avond: Ze verliet stante pede het sportcentrum om thuis in Amsterdam uit te gaan zieken.

NRC,

De ongeschoolde makelaarster ondertekent geen arbeidsovereenkomst, kan meteen beginnen en ook weer, al dan niet vrijwillig stante pede vertrekken.

NRC,

"We hadden de hele maand april willen gebruiken om de kinderen voor te bereiden op het afscheid. Toen we hoorden dat ze stante pede weg moesten, waren we vreselijk geschokt."

http://www.bijeen.nl/actueel.phtml?itid=101,

  • stante pede willen

De schrijver wil stante pede een advocaat en eist onmiddellijk een rechtzetting in de kranten.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,